i
L HOUSE

Project:   Giovanni Vaccarini

Chronology:   project: 2009; realization: 2009/2010

Executing company:   D'Eugenio costruzioni

Staff:   Attilio Mauri, Maria Josè Loffredo

Client:   Private

Location:  Giulianova (TE)

1+1+1= 5

The intervention is made on an existing building with two floors located inside a small private park.

It is a work of addition and remodelling, in which the final result is not only the sum of the parts, but also the ability to multiply themselves:

multipliers of space, of configurations/possible performances, of relations that parties weave between them and with the surrounding open space.

The idea starts from the conviction that the project cannot solely be confined to the volumetric area, but necessarily involves the open and interstitial spaces; a landscape design.

The project with an “organic” way of doing tries a process of re appropriation of interstitial spaces with infiltration" of hybrid components halfway between buildings and landscaping.

The great "dock" / terrace becomes the element of main mediation between the inside and the outside; it is a sort of “tree house” from childhood memory.

In the eyes of designers run pictures of D'Annunzio’s hermitage and of the "overflows" on the Adriatic coast,. They’re like fishing posts located on the coast between land and water: ones that stretch out towards the sea from the coast seeking the depth and the landscape.

The fascinations of these architectures are spontaneous in their being bodies and machineries; they possess the skeletal structure of machines, the essence of "mechanism", elements borrowed from the abilities, from the weaving of fishermen / farmers that built them.

From the architecture they borrow the ability to adapt spaces: spaces defined with minimum elements, frames framing landscapes.

With the same settlement strategies, the building is conceived as a machine to capture the surrounding park interjecting it into the inner space: glass walls, figures threaded between the trees, opening of the internal partitions.

Minimal elements, lightweight structures that overlap or draw up to the original building.

All additions are designed as recognizable elements with respect to the original building; They are distinguished by material (metal_ roof, terrace / deck, etc.; wood_ footpaths, dependence, etc.) and shapes.

The weave is the main compositional topic:

steel blades are tied into the structure of the jetty/terrace; sequences of laminated wood draw the open space of the top level; wood flooring (Cumaru) of outside walkways bends and becomes the volume design of the dependence.